Selaa blogikirjoituksia

Rakentamisen laadun parantamiseen tarvitaan faktaa kelvollisista rakennustuotteista

kateruuvien vertailu

Jatkuvat rakentamisen laatuongelmat johtuvat osittain siitä, että rakennustuotteista annettu tieto on osin harhaan johtavaa. Varsinkin ulkolaisilla rakennustuotteilla tämä on tavallista. CE-merkkiä tulkitaan väärin ja kelvottomia tuotteita parannellaan virheellisillä hyväksynnöillä Nokian Renkaiden ja Volkkarin tapaan. Rakentamisen laadun parantamiseksi tarvitaan nyt faktoja perättömien myyntiväittämien sijaan.

 

 

 

 

 

Rakentamista koskeva lainsäädäntö sanoo selvästi:

– Rakennustuotteiden on oltava rakennuskohteeseen hyväksyttyjä.
– Rakentaja on vastuussa tuotteiden kelpoisuudesta.
– Rakennustuotteiden on oltava rakennusta koskevaan ilmastorasitukseen sopivia. Ja koska yli 80% Suomen asuin-, teollisuus- ja toimistorakentamisesta on ilmastorasitusluokassa C3, niin Suomessa rakennustuotteiden tulee olla C3-ilmastorasitukseen hyväksyttyjä.

Rakentamista koskevat standardit sanovat selvästi:

– Teräsrakenteiden (käsittää myös peltikatot ja -seinät) kokoamista koskevassa standardissa SFS-EN 1090-2+A1, kohdassa 5.6.1. sanotaan selvästi: ”Liittimien, kiinnittimien ja tiivisteellisten aluslaattojen tulee vastata korroosiokestävyydeltään kiinnitettäviä kokoonpanoja.”
– Koska kiinnitettävä pelti on aina vähintään C3-ilmastorasitusluokkaan valmistettua kolmikerrospinnoitettua hiiliterästä, on myös kateruuvin oltava kolmikerrospinnoitettua hiiliterästä ja vähintään C3-ilmastorasitusluokkaan hyväksytty.

Rakennustuotteen hyväksyntä Suomessa osoitetaan seuraavasti:

– Hyväksyttävyyden voi osoittaa joko CE-merkillä tai SUOMALAISELLA kansallisella hyväksynnällä, joka kateruuvilla on Varmennustodistus ja aiemmin Varmennettu Käyttöseloste. Varmennustodistusta kateruuville ei voi kukaan myöntää tällä hetkellä, joten on pärjättävä Varmennetulla Käyttöselosteella.
– Jos kelpoisuus on osoitettu CE-merkillä, on rakentajan varmistettava erikseen CE-merkittyjen tuotteiden sopivuus suomalaiseen rakentamiseen, sillä CE-merkityn tuotteen suoritustasoilmoituksessa (DoP) ei ole ilmoitettu välttämättä kaikkia niitä olennaisia ominaisuuksia, joita tuotteelta vaaditaan Suomessa. Tämä koskee erityisesti ulkomaisia tuotteita. HUOM. CE-merkki ei ole laatu- eikä turvallisuusmerkki, eikä kateruuvien osalta kukaan valvo sen käyttöä aktiivisesti.
– Jos valmistaja on hankkinut kateruuvilleen ETAn avulla CE-merkin, ei siihen voi kansallisilla hyväksynnöillä tai itse keksien ”lisäillä” ominaisuuksia. Kaikki markkinoilla olevat kateruuvit, joilla on ETA ja CE-merkki, ovat hyväksyttyjä vain ilmastorasitusluokkaan C1 (sisäkäyttöön).

Kotimaisen Kingi® kateruuvin antamat lupaukset perustuvat totuuteen:

Totuus 1: Kingi® on ainoa kateruuvi, jolle on Suomessa virallisesti myönnetty C3-hyväksyntä. Suomen Teräsrakenneyhdistys on Ympäristöministeriön mandaatilla myöntänyt jo 2012 Kingi ® kateruuville hyväksynnän C3-ilmastorasitusluokkaan.

Totuus 2: Kingi® kateruuvi on ainoa kolmikerrospinnoitettu kateruuvi. Kingi® kateruuvin C3-hyväksyntä ja ruuvin hyvä korroosiokestävyys perustuvat Kingin innovaatioon ja sen patentoimaan kolmikerrospinnoitusmenetelmään. Patentin tehtävä on suojata valmistajan tuoteinnovaatiota ja antaa tuotteelle yksinoikeus markkinassa.

Totuus 3: Kingi® on ainoa yli 20 vuotta ruostumatta kestävä kateruuvi. Hamk:n korroosiotestitulokset osoittavat, että kolmikerrospinnoitettu Kingi® kateruuvi on ainoa maalattu hiiliteräsruuvi, joka tulee kestämään katolla yhtä pitkään kuin C3-kattopelti. Testi näyttää myös, että yksikerrospinnoitus ei ole riittävä ulkokäyttöön tarkoitetulle kateruuville.

Totuus 4: Kingi® kateruuvi on ainoa kateruuvi, jolle myönnetään kattavat takuut. Kingi Oy antaa Kingi® kateruuveilleen kirjallisen takuun, joka takaa ruostumattomuuden 20 vuodeksi, vuotamattomuuden 30 vuodeksi ja poikkiruostumattomuuden 50 vuodeksi.

On valitettavaa, että rakentaja ja rakennuttaja joutuvat Suomessa itse selvittämään, mitkä rakennustuotteiden toimittajien lupaukset ovat totta ja mitkä taas harhaanjohtavaa markkinointisoopaa. Rakentamisessa väärän tiedon jakamista ei pitäisi sallia missään muodossa. Toimittamalla työmaille tuotteita, joiden kestävyys ei olekaan luvatun mukainen, vaarannetaan rakennusten elinkaari ja turvallisuus sekä pilataan kaikkien hankkeeseen osallistuvien suunnittelijoiden, valvojien ja rakentajien uskottavuus.

 

Kateruuvien vertailu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *