Vain peltikatteella on yli 50 vuoden kestävyys
Katon tärkein tehtävä on suojata rakennusta ja pitää tuuli, vesi ja lumi rakennuksen ulkopuolella. Muut tehtävät ovat toissijaisia. Rakennuksen muutkin osat säilyvät paremmin kunnossa, kun katto ei vuoda. Vanha kansa, jota joskus viisaaksikin kehutaan, sanoo; ”Jos katto kestää, rakennus kestää”.
Katon kestävyyttä voidaan arvioida monella tavalla. Haalistunut ulkonäkö vaikuttaa lähinnä esteettiseltä haitalta, mutta se voi olla merkki myös kestävyyden heikkenemisestä. Katolle kertyvät roskat antavat oivan kasvualustan katemateriaalia heikentävälle sammaleelle. Kun kestävyys pettää, katto vuotaa. Katto alkaa vuotaa, jos tiili halkeaa, huopaan tulee reikä tai pelti ruostuu puhki. Nykyään usein käytetty aluskate auttaa uutena, mutta ikuisesti sekään ei suojaa rakenteita kosteusvaurioilta.
Asuinrakentamisessa katoille asetetaan yleisesti 50 vuoden kestävyystavoite, vaikka se kovin lyhyeltä monesta tuntuukin. Kokemusteni perusteella väitän, että 50 vuoden tavoite ilman vuotavia reikiä saavutetaan varmimmin peltikatteella.
Miksi pelti on kattoammattilaisten suosiossa?
Peltikattoja ryhdyttiin käyttämään arvokkaissa rakennuksissa heti, kun sopivan ohutta peltiä opittiin valmistamaan. Tuotteet eivät luonnollisesti olleet aivan samanlaisia kuin nykyään, mutta lopputuote oli sama: tiiviiksi muovattu teräskatto, jossa on kestävät pinnoitteet.
Erityisesti Pohjolassa, jossa on lumen ja jään kanssa on opittu elämään, rakennusalan ihmiset ymmärtävät teräskaton vahvuudet:
- Teräksestä voidaan rakentaa luja, mutta kevyt katto, joka ei paina lumitaakan kanssa rakennuksen tukirakenteita.
- Hyvin suunniteltu ja toteutettu peltikatto puhdistaa itsensä niin lumesta, jäästä, roskista kuin liasta.
- Teräs antaa mahdollisuuden tehdä laajoja kattorakenteita, jossa on vähän vuotoherkkiä saumoja.
- Tuotteiden moninaisuus mahdollistaa erilaisten ulkonäkötoiveiden toteuttamisen.
- Asennus on nopea, mikä Pohjolan oloissa saattaa olla hyvinkin tärkeää, kun halutaan välttää kosteusongelmat.
- Huoltaminen on helppoa ja nopeaa, joten sen ehtii tehdä lyhempänäkin kesänä.
- Käyttämällä oikeita pinnoitteita, kateruuveja ja muita tarvikkeita sekä oikein ajoitettuja ja suoritettuja huoltoja peltikatto voi kestää yli 100 vuotta.
Millainen peltikate kestää?
Teräksen pitää olla lujaa rakenneterästä, jotta kate kestää muotoaan muuttamatta niin asennuksen kuin myöhemmät katolla kävelyt. Pellin tulisi olla vähintään 0,6mm paksu tai sitten tulisi käyttää nykyistä selvästi lujempia teräslaatuja. Nykyinen tapa, jossa käytetään ohuinta mahdollista ja suhteellisen pehmeää peltiä, ei ole pitkässä juoksussa paras mahdollinen. Jos peltiä ohennetaan, täytyy lujuutta nostaa merkittävästi, jotta asennettavuus ja huollettavuus toimivat.
Sinkkipinnoite suojaa terästä uhrautuvasti ongelmatilanteissa. Sinkityksen paksuudeksi riittää nykyisin yleisesti käytetty 20 mikronia, mutta maalipinnoitteeseen pitää kiinnittää nykyistä enemmän huomiota, sillä sen kestävyys määrittää suurelta osin katon huoltotarpeen ja kokonaiskestävyyden
Aiemmin maalaus tehtiin paikan päällä katteen asennuksen jälkeen. Onnistuessaan se oli hyvä ratkaisu. Katolla maalauksessa on kuitenkin muutama heikko lenkki, joilla koko suoritus menee valitettavan usein pilalle:
- maali tai käytetyt välineet eivät sovi kohteeseen
- katolla ei voi tehdä kunnollista esikäsittelyä peltipinnalle, jolloin maali ei tartu siihen kunnolla
- maalausolosuhteet tai maalin kuivumisolosuhteet eivät ole sopivat; ilma on liian kuuma tai kostea
- laatu riippuu liikaa maalarin osaamisesta ja halusta tehdä hyvää työtä
Kun kattopellille kehitettiin tehdasmaalaus, suurin osa edellä mainituista ongelmista saatiin poistettua. Vain katoille hyvin sopivan maalin kehitys odotutti. Aiemmin katoilla käytettiin seinäkäyttöön tehtyjä maaleja, mutta 1990 –luvulla kehitettiin Suomessa ensimmäinen erityisesti kattokäyttöön tarkoitettu pinnoite: laadukas ja paksuhko polyuretaanipinnoite. Kestävyyden parantamiseksi se tehtiin tarkoituksella normaalikiiltoisena eikä mattapintaisena, jotta lika ja roskat puhdistuisivat helposti katolta.
Hyvällä polyuretaanipinnoitteella saa katolleen ensimmäiset 20–30 huoltovapaata vuotta, jos mahdolliset asennusnaarmut korjataan välittömästi asennuksen jälkeen. Myöhemmin tällainen katto on helppo huoltaa yksinkertaisella huoltomaalauksella, jolloin saa sen 50 vuotta helposti täyteen. Useammalla huollolla 100 vuottakin on saavutettavissa.