7 syytä valita peltikatto

Teräsohutlevykattoja on käytetty siitä lähtien, kun opittiin takomaan rauta pelliksi. Aluksi teräsohutlevyistä tehtiin kattoja arvorakennuksiin ja myöhemmin myös muihin rakennuksiin. Maalipinnoitetun teräksen markkinaosuus katoilla on lisääntynyt merkittävästi viimeisten 10 vuoden aikana. Siihen on sen seitsemän hyvää syytä. Miksi kattoja ammatikseen suunnittelevat päätyvät peltikattoon?

1. Erilaisia ulkonäkövaihtoehtoja

Maalipinnoitettu teräs antaa suunnittelijalle lukuisia mahdollisuuksia ulkonäön suhteen. On erilaisia perinteikkäitä suorauraisia, erilaisia tiilimalleja, lukkosaumoja ja konesaumoja. Värimaailma on lähes rajaton. Kiiltoakin on mahdollista vaihdella, mutta katolle olisi suotavaa käyttää suhteellisen kiiltävää pintaa, jotta peltikaton luontainen puhdistuminen ja helppo huollettavuus säilyisivät. Nykyinen mattatrendi kuuluu vain rantarakentamiseen, jossa halutaan välttää katon kiiltelyä ja heijastuksia vesistön käyttäjille. Peltikatto on näissä oloissa mattapintaisenakin pitkän elinkaarensa ansiosta luonto- ja lompakkoystävällinen katto.

2. Helppo ja nopea asentaa

Nykyisenä hometalojen kulta-aikana tiedetään, että yhdenkin vesisateen välttämisellä kattoasennuksen aikana saattaa olla merkitystä. Maalipinnoitetun teräsohutlevykaton nopea ja helppo asennus saattaa tehdä sen pienen eron yläpohjan kuivana pysymisen ja kastumisen välillä. Vaikka käytetäänkin aluskatteita, ei mahdollisen myrskytuulen kera tuleva vesi ole hyväksi eristeille ja puurakenteille.

3. Kevyt, mutta luja

Teräsohutlevy painaa noin kymmenesosan tiilestä ja se antaa niin rungon kuin katon kantavien rakenteiden kuormitukselle pelivaraa. Suunnittelija voi päättää, painaako kattomateriaali tonnin vai 11 tonnia. Tätä mietiskelyä soisi käytävän erityisesti alueilla, joissa on pienikin maanjäristysriski.

Oikein kiinnitettynä peltikatto lisää kattorakenteiden kokonaislujuutta. Peltikatto kestää hyvin voimakkaat vuodenaikojen vaihtelut, liikkumisen katolla sekä lumen ja jään painon.

4. Kestävä suoja rakennukselle

Teräs ei haurastu vanhetessaan kuten tiili ja huopa. Eikä pala, niin kuin huopa. Peltikaton kestävyyttä voidaan arvioida helposti käytön aikana eikä se aiheuta vuotoyllätyksiä, koska siinä on useimmiten hyvin vähän vuotoriskiä aiheuttavia saumoja tai liitoksia.

Nykyisillä pinnoitteilla saavutetaan erinomainen korroosiokestävyys. Maalipinnoitettujen teräsohutlevyjen valmistus on laatutietoisilla valmistajilla tarkasti kontrolloitua. Huonoja eriä ei ole. Maalauksen onnistuminen ei riipu keleistä tai maalarin osaamisesta tai kunnosta.

PVC Plastisolin voi jo unohtaa, koska sitä ei käytä kukaan, joka ymmärtää laadusta ja elinkaariajattelusta jotakin. Plastisoliin liittyy paljon negatiivista julkisuutta ja reklamaatioita, koska vanhat Plastisolit hajosivat nopeasti, niissä esiintyy voimakasta räystäskorroosiota ja lisäksi ne olivat kuluttajavalitusten suosikkeja. Lisäksi PVC Plastisol on vaikea huoltaa ja hankala kierrättää.

5. Pitkä elinkaari

Laadukkaan peltikaton elinkaari on pitkä ja huoltaminen on helppoa. Sen kantavuus, lujuus ja vuotamattomuus säilyvät uudenveroisina, jos profiili- tai konesaumapellit kiinnitetään oikein ja vähänkin huolehditaan katon kunnosta. Toisaalta, jos katosta ei huolehdita, ruostuminen paljastaa tulevat ongelmat ajoissa. Peltikaton heikkeneminen ei tule yllätyksenä.

Pinnoitteella on iso vaikutus peltikaton huollettavuuteen. Jos maalipinnasta on tehty mattapinta maalia rypyttämällä, katon puhdistamisesta tuleekin todella vaikeaa. Rypytetyissä pinnoissa lika kertyy maalipinnassa oleviin mikroskooppisen pieniin uriin, joista sen poistaminen on lähes mahdotonta. Lika sitoo itseensä kosteutta ja mahdollisesti myös muita pinnoitetta vahingoittavia aineita, jolloin katon elinkaari lyhenee merkittävästi.

6. Kustannuksiltaan järkevä

Koska aika usein loppupeleissä lompakko ratkaisee, on tärkeää, että suunnittelija ymmärtää katon kokonaiskustannusten ja pintamateriaalien ostohinnan välisen eron. Onneksi tällaisia suunnittelijoita ja päättäjiä on nykyään yhä enemmän. Peltikatto kestää ilman kalliita huoltotoimenpiteitä vuosikymmeniä, joten se on edullinen valinta.

7. Ekologisuus

Onneksi yhä suurempi osa ihmisistä osaa ottaa huomioon muunkin materiaalinvalintaperusteen kuin pelkän ”lyhyen kantaman lompakon”. ”Keskipitkän ja pitkän kantaman lompakoissa” merkitsevät myös tuotteen kierrätettävyys ja muut ympäristövaikutukset; se, mitä tulee vastaan eläkkeellä tai tuleville sukupolville. Kun peltikatto aikanaan väistyy uuden tieltä, teräsohutlevyt ovat lähes 100%:sti kierrätettävää materiaalia, toisin kuin betonitiili tai huopa.

Jorma Kinnunen